Naar hoofdinhoud

Peutergroep

Spelen en leren voor alle peuters

Alle kinderen van 2 en 3 jaar mogen naar de peutergroep (voorheen VVE). In de peutergroep leren kinderen samen spelen en delen, zelf dingen vertellen, liedjes, spelletjes en nieuwe woorden. Dit geeft ze later een goede start op de basisschool. En daar hebben ze de rest van hun leven plezier van.

In Enschede zijn meer dan 40 peutergroepen, dus er is er altijd eentje bij jou in de buurt!

Een kijkje bij de peutergroep

Veelgestelde vragen

 • In de peutergroep leren kinderen samen spelen en delen, zelf dingen vertellen, liedjes, spelletjes en nieuwe woorden. Op deze manier leren ze de (Nederlandse) taal. De kinderen oefenen in kleine groepjes of 1 op 1.

 • In de peutergroep krijgen kinderen de beste voorbereiding op de basisschool. De peutergroep werkt ook veel samen met de basisschool. Daardoor is de stap van de peutergroep naar groep 1 en 2 voor kinderen niet zo groot. Op het moment dat je kind naar de basisschool mag, bespreekt de medewerker van de peutergroep met de nieuwe leraar wat het kind al kan en weet.

 • Alle kinderen mogen 2 halve dagen naar de peutergroep. Dat is 8 uur in totaal. Heb je van het consultatiebureau een brief met advies gekregen voor ‘extra spelen en leren’? Dan mag je kind 4 halve dagen per week naar de peutergroep. Dat is 16 uur in totaal.

 • Dat ligt eraan hoeveel je verdient. In deze inkomenstabel kun je zien hoe hoog jouw eigen bijdrage is. Hoe minder je verdient, hoe minder je betaalt. Verdien je weinig? Dan betaal je minder dan €12,- per maand. Kom je er niet uit? De mensen van de kinderopvang kunnen je precies vertellen hoeveel het jou kost.

 • Het is ook belangrijk om thuis te oefenen met taal. Het kinderdagverblijf helpt je hierbij. Zij organiseren regelmatig een informatiemiddag of -avond en geven je dan tips. Ook krijgt je kind iedere maand een nieuwe themamap mee naar huis. In de themamap zitten spelletjes en opdrachten om thuis mee te oefenen. Iedere maand een ander thema, bijvoorbeeld over de herfst, het verkeer of Sinterklaas. Het is belangrijk dat ouders hieraan mee doen.

 • Neem contact op met de peutergroep bij jou in de buurt. In het kaartje onderaan deze pagina kun je precies zien welke peutergroep in jouw buurt zit.

 • Kom je in aanmerking voor kinderopvangtoeslag? Dan moet je daar gebruik van maken:

  1. Vraag kinderopvangtoeslag aan bij de Belastingdienst. De kinderopvang kan je hierbij helpen.
  2. Je ontvangt elke maand van de kinderopvang een rekening voor de kosten van de plek van het kind.
  3. Deze kosten kan je (gedeeltelijk) betalen met de toeslag die je ontvangt.
  4. De resterende inkomensafhankelijke eigen bijdrage moet je zelf betalen

  Kom je niet in aanmerking voor kinderopvangtoeslag?

  1. Teken bij de kinderopvang een verklaring “geen recht op kinderopvangtoeslag”,
  2. De kinderopvang heeft een inkomensverklaring van jou nodig. Vraag deze op via de website van de Belastingdienst. De kinderopvang kan hierbij helpen.
  3. De gemeente geeft subsidie aan de kinderopvang van de plek van het kind.
  4. Jij ontvangt van de kinderopvang elke maand alleen een factuur voor de resterende inkomensafhankelijke eigen bijdrage.
 • Nee, dat kan niet. De peutergroep helpt kinderen bij het leren van taal. Die leren ze het beste ze 4 halve dagen naar de peutergroep gaan.

  In plaats van 4 halve dagen kan je wel kiezen voor 2 halve dagen. Je volgt dan het advies ‘extra spelen en leren’ (VVE) niet op. Dat is een vrije keuze. Het kind leert het meest als het 4 halve dagen gaat.

  Twee halve dagen peutergroep kost hetzelfde als 4 halve dagen peutergroep. Dit komt omdat de gemeente de derde en vierde halve dag betaalt.

 • Ja, in principe kan dat. De opvang moet hiervoor wel wat regelen. Overleg het daarom met de kinderopvang.

  Wat niet kan is dat 2 hele dagen kinderopvang worden gerekend als 16 uur peutergroep (VVE). De 16 uur voor de peutergroep moet verdeeld zijn over 4 dagen.

Vind een peutergroep

Er is altijd een peutergroep bij jou in de buurt. Eerst een keer meespelen? Dat kan ook. Bel of mail voor een afspraak.


KOSMO

info@kosmo.nl
088 – 2347405


Humankind

info@humankind.nl
053 – 4800020


Partou

info@partou.nl
088 – 2357500


Locaties